Περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

15.05.2019

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Ήχοι Αρχαίων" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με κεντρικό θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων», την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 20:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο από 17 ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος κατά το διάστημα 1989-2004. Τα όργανα αυτά αποτελούν αντίγραφα των κυριότερων μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ. και εκπροσωπούν τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τα κρουστά, τα έγχορδα και τα πνευστά. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τον Δεκέμβριο του 2015 και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης τον Οκτώβριο του 2018.

Μουσικοί, απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσική της Σχολής Καλλιτεχνικής Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αποδώσουν με αρχαία όργανα σωζόμενα αρχαία μουσικά κείμενα και τραγούδια του «Ευρετηρίου».

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο αίθριο του μουσείου, με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που θα παρουσιάσει μουσικές της Σμύρνης.

Σε συνέχεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 17 Μαΐου, μικρά σύνολα με κιθάρες, κανονάκια και λύρες, κατανεμημένα στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα παραχωρήσουν μικρές συναυλίες για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επισκεφθούν την περιοδική και τη μόνιμη έκθεση, με σκοπό να γνωρίσουν τα αρχαία μουσικά όργανα μέσα από τα ίδια τα εκθέματα –αυθεντικά και αντίγραφα– αλλά και την εξέλιξη αυτών μέσα από τα σύγχρονα μουσικά όργανα και τη μουσική.

Στο τέλος της περιήγησής τους οι επισκέπτες-μαθητές θα συμμετέχουν σε «φωνητικό και ρυθμικό πειραματισμό» υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου. Τα παιδιά θα δοκιμάσουν, τραγούδι και body percussion, θα κρατήσουν το ρυθμό μέσα από επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και θα κάνουν το ίδιο τους το σώμα κρουστό όργανο.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, από 11:00 έως 13:00, μουσικό σύνολο με κρουστά, κανονάκια και λάφτες θα ερμηνεύσει τραγούδια για τη μάνα, ενώ άλλα μικρά σύνολα θα πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Για δημοσίευση εκδηλώσεων και δελτία τύπου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2020

LIVEARTA.COM
Εκδηλώσεις / Music Events / Magazine