2η Γιορτή Πορτοκαλιού - Ακτινιδίου - Ελιάς και Μανταρινιού

27-29.11.2015

Ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον πρωτογενή τομέα και στις προοπτικές του, τόσο για την περιοχή της Άρτας, όσο και της Ηπείρου γενικότερα, διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων.

Πρόκειται για την 2η Γιορτή Πορτοκαλιού- Ακτινιδίου- Ελιάς και Μανταρινιού που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Νοεμβρίου και ως στόχο έχει, αφενός τη διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή και αφετέρου την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, αλλά και εκτός αυτής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Την πρώτη ημέρα ενημερωτική ημερίδα με ομιλίες επιστημόνων για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, την δεύτερη ημέρα έκθεση τοπικών προϊόντων στα Ψαροπλιά, ποδηλατοβόλτα που θα περνά από όλες τις περιοχές στις οποίες παράγονται τα παραπάνω προϊόντα, καθώς και την Ημέρα Καριέρας για τον πρωτογενή τομέα και το «επιχειρείν». Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα βραβευτούν τοπικές επιχειρήσεις και θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, τρίτη ημέρα της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στο Γλυκόριζο (πρωί) γιορτή με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, ενώ το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση γευσιγνωσίας, όπου θα παρουσιαστούν από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων προς τους επαγγελματίες εστίασης της περιοχής συνταγές με τοπικά προϊόντα, με στόχο την προώθηση και ανάδειξη του Αρτινού μενού.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δήμος Αρταίων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους εθελοντές επιθυμούν να βοηθήσουν καθώς και σε όσους παραγωγούς, ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων και πολιτιστικούς συλλόγους θέλουν να πάρουν μέρος στην 2η Γιορτή Πορτοκαλιού- Ακτινιδίου- Ελιάς –Μανταρινιού να δηλώσουν συμμετοχή στο 2681362289 (Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας Ανάπτυξης –Γεωργίας-Κτηνοτροφίας-Αλιείας) και στο 2681023573 (Γρ. Τύπου).

Το αναλυτικό πρόγραμμα της 2ης Γιορτής Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς έχει ως εξής:

1η ΗΜΕΡΑ, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
18:00 Έναρξη επιστημονικής εσπερίδας με θέμα: «Χαρακτηριστικά και προοπτικές ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής της Άρτας και της Ηπείρου»
-Χαιρετισμός Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη
-Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη
18:20 «Ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Άρτας – Ορθολογική λίπανση», Γιώργος Μάνος, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου
18:45 «Ορθολογική χρήση Γεωργικών Φαρμάκων στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων», Γρηγόρης Οικονόμου, Γεωπόνος –Τμηματάρχης Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας
19:10 «Η Συνεισφορά του Branding στην ανάπτυξη νέων προϊόντων: Η περίπτωση των υδροπονικών προϊόντων τύπου SNACK». Χρήστος Κατσάνος, MsC- Γεωπόνος, MBA, Brand Strategist.
19:35 «Εργαλεία υποβοήθησης αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή αρδεύσεων: παρουσίαση του IRMA_sys για την πεδιάδα της Άρτας», Γιάννης Τσιρογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου
20:00 «Οργάνωση Ομάδων Παραγωγών», Λεωνίδας Ραβανός, Ένωση Νέων Αγροτιών Πρέβεζας
20:30 «Μελέτη ακτινιδίων βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας από την περιοχή της Άρτας, με προσδιορισμό των πτητικών τους συστατικών», Κ. Ακρίδα-Δεμερτζή, Αναπλ. Καθηγήτρια Χημείας Τεχνολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Συντονίζει η γεωπόνος Φωτεινή Κουτσούμπα

2η ΗΜΕΡΑ – Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015, ΨΑΡΟΠΛΙΑ

10:30 Έκθεση τοπικών προϊόντων από παραγωγούς της περιοχής και μαγειρική τοπικών συνταγών από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με τη συμμετοχή σπουδαστών μαγειρικής.

13:30 Ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό όμιλο Άρτας που θα ξεκινήσει από την Άρτα και θα περάσει από τις περιοχές: Βλαχέρνα-Γραμμενίτσα-Ρόκκα-Καλαμιά-Χαλκιάδες-Κωστακιοί-Κεραμάτες για να καταλήξει στην πόλη της Άρτας.

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΗΣ»
18:00 Ημέρα Καριέρας με τίτλο «Πρωτογενής Τομέας και Επιχειρείν»
-Χαιρετισμοί
18:15: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος –ΑΓΡΟΝΕΑ
18:40: «Παράδειγμα καλών πρακτικών ανάπτυξης», ΚΟΛΙΟΣ ΑΒΕΕ
19:00: «Βιώσιμες λύσεις για την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος στην τοπική γαστρονομία, Τάσος Τόλης, Επίτιμος Πρόεδρος και Περιφερειάρχης Ηπείρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
19:25: «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων- ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ», Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας.
19:50: «Προοπτικές δενδροκαλλιέργειας στην περιοχή μας», Άγγελος Ξυλογιάννης, Αγρότης-Μέλος ΑΣΕΑ
20:15 «Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας», Θεόδωρος Ζήκας-Ηλίας Ρένιας, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
20:40 Βράβευση επιχειρήσεων
-Συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Αγγέλη

3η ΗΜΕΡΑ – Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015,
ΓΛΥΚΟΡΙΖΟ (Κεντρική Πλατεία)

10:00: Γιορτή με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους Γυναικών της περιοχής. Εκτέλεση τοπικών συνταγών – Κεράσματα.
Από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα πιστοποιηθούν τοπικές συνταγές, ενώ την εκδήλωση θα συντροφεύσουν μουσικά φοιτητές από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΡΟΣ (Κωστακιοί Άρτας)
19:00 Γαστρονομικό δείπνο και παρουσιάσεις συνταγών με τοπικά προϊόντα, από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, υπό τον σεφ Γιάννη Μανίκα, προς τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης. Γαστρονομική ροτόντα.

Για δημοσίευση εκδηλώσεων και δελτία τύπου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2020

LIVEARTA.COM
Εκδηλώσεις / Music Events / Magazine