Ημερίδα για το «Πράσινο Κοτόπουλο» στην Άρτα

30.10.2015

Σας ενημερώνουμε και με χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του καινοτόμου ερευνητικού έργου του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ,

του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και της εταιρίας Αφοι Εμμανουηλίδη, με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» της δράσης “Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς του θεματικού τομέα Γεωργίας, Ζωικής Παραγωγής και Βιοτεχνολογίας” με την διεξαγωγή ημερίδας στην Άρτα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00 στοΣυνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Άρτας.


Το Πρόγραμμα με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» της δράσης “Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς του θεματικού τομέα Γεωργίας, Ζωικής Παραγωγής και Βιοτεχνολογίας” συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων από τις 580 προτάσεις που υπεβλήθηκαν και έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Συνεργασία 2011», βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


Επικεφαλής ερευνητικός εταίρος είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας με υπεύθυνους τον καθηγητή κ.Πάνο Παναγάκη και τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρτζάνα και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο και συνεργαζόμενους το εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ.Παναγιώτα Φλώτου-Πανέρη.


Η πτηνοτροφία αποτελεί τον δυναμικότερο τομέα της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας εκφράζοντας το 5% της αγροτικής μας οικονομίας και το 10% της ζωικής παραγωγής, με τον αριθμό των πτηνών που εκτρέφονται να έχει αυξηθεί κατά 80% την τελευταία εικοσαετία. Επίσης, το ορνίθειο κρέας αποτελεί το μόνο κρέας με συνεχείς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στην Ε. Ε όσο και παγκοσμίως και τους πιο αυξημένους ρυθμούς κατανάλωσης από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ταυτόχρονα όμως, όπως κάθε παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα, είναι μεγάλος ρυπαντής με την παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων, όπως και υψηλός καταναλωτής ενέργειας.


Το πρόγραμμα «Πράσινο Κοτόπουλο» πραγματεύεται ένα αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Ήπειρο, Περιφέρεια που διατηρεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πανελλαδικά και παράγει περίπου ένα στα δύο κοτόπουλα που φτάνουν στο πιάτο μας.


Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας από τη σύγχρονη πτηνοτροφία, ώστε να οδηγηθεί ένα τμήμα της σε διακριτή παραγωγή με πιστοποιημένη τη μεθοδολογία του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Οκτωβρίου 2015,
Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Άρτας, Κεντρική πλατεία
19:00 Προσέλευση
19:15 Χαιρετισμοί – Έναρξη Ημερίδας
19:30 Η ανάπτυξη ποιοτικών χαρακτηριστικών και καινοτόμων μεθόδων εκτροφής στην παραγωγή κοτόπουλου από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας.
Λεωνίδας Τσιαντής, Πρόεδρος Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
19:40 Διατροφικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων
Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Α. Καραμούτσιος, Ζ. Καλύβα, Γ. Μαγκλάρας, Κ. Φώτου, Μ. Φραντζής, Η. Γιάννενας, Π. Φλώρου- Πανέρη, Π. Παναγάκης
20:00 Διαμόρφωση εσωτερικού μικροκλίματος πτηνοτροφείου
Δ. Φείδαρος, Κ. Μπαξεβάνου, Θ. Μπαρτζάνας, Δ. Παπαναστασίου, Ι. Σκούφος, Κ. Κίττας
20:20 Περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα πτηνοτροφείου και μέθοδοι μείωσης αυτού
Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Θ. Μπαρτζάνας, Ι. Σκούφος, Δ. Παπαναστασίου, Κ. Κίττας
20:40 Η χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της ποιότητας του ορνίθειου κρέατος
Η. Γιάννενας, Ε. Μπόνος, Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Λ. Ντόβα, Α. Γαβριήλ, Θ. Μπαρτζάνας, Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Μ. Φραντζής, Π. Φλώρου-Πανέρη, Π. Παναγάκης.
21:00 Συζήτηση-Τοποθετήσεις
21:20 Λήξη Ημερίδας

Για δημοσίευση εκδηλώσεων και δελτία τύπου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2020

LIVEARTA.COM
Εκδηλώσεις / Music Events / Magazine